.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Gästskådespelare

Shamda - George Touliatos, Oshu - Kevan Ohtsji, Anubis - David Palffy, Her'ak - Michael Adamthwaite, Tekniker - Gary Jones, Yu - Vince Crestejo, Reynolds - Eric Breker, Khordib - Raahul Singh, Sina - Johannah Newmarchu, Soldat i Specialstyrkan - Mary-Jane Baker

 

Story: Robert C. Cooper, Regissör: Martin Wood, Produktions. NR: 7x01

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Fyra nomader kommer gående på en planet med mycket gamla ruiner, när dom plötsligt får syn på ett skarp ljus. Straxt därefter finner dom en naken man, liggande på marken: Det visar sig att det är Dr. Daniel Jackson. Men när dom frågar honom vem han är, får dom till svar "Jag vet inte."

Vid Stjärnportskommandot sitter Jonas Quinn och går igenom sina texter, och plötsligt utropar han att han kommit på något. Efter detta börjar han entusiastiskt att springa genom anläggningen, och under sin väg till General George Hammonds kontor säger han till alla han möter att han kommit på det. Han knallar sedan direkt in till generalens kontor, där Major Samantha Carter sammanfattar Goa'ulden Anubis nuvarande aktiviteter. Enligt rapporter från Tok'ra, håller Anubis på med att systematiskt decimera de kvarvarande Systemlordernas styrkor med sitt nya supervapen.

 

Jonas avbryter henne med att meddela att han tror sig ha funnit De Gamlas planet som relaterar till "Den Förlorade Staden" och vapnen som kan besegra Anubis. Efter att ha studerat skrivtavlan som SG-1 med hjälp från Dr Daniel Jackson la beslag på, när dom var på planeten Abydos ("Full Circle") och några av Dr. Jacksons gamla anteckningar, Jonas säger att den egentliga översättningen ska vara "De Förlorades Stad" och att det är en anvisning till en plats som kallades för Vis Uban, eller Staden med Stor Makt. Detta ska ha varit där pesten startade som dödade alla De Gamla som inte hade uppstigit till ett högre existensplan. Och som en hyllning till de döda, hade den döps om till De Förlorades Stad.

 

Sedan nämner han listan med Stjärnportsadresser som Överste Jack O'Neill, hade lagt in i SPKs datorer för fyra år sedan. När han fått De Gamlas databas nedladdad i hans hjärna "Avsnitt". Jonas föreslår att Vis Uban, då den inte var färdigbyggd när de Gamlas civilisation föll, borde vara den sista adressen i denna lista. SG-1, SG-3 och SG-5 'Ringer' upp adressen, där dom finner ett stort område med ruiner som är mycket gamla. Men det bor folk där, det är en nomadstam som slagit sig ner där.

 

Medan Överste O'Neill och Major Carter bekantar sig med ledaren för dessa människor. Är Jonas Quinn och Teal'c ute och undersöker omgivningarna, det dröjer inte länge förrän SG-3 upptäcker en man som närmar sig. Dom riktar sina vapen mot honom, men upptäcker på en gång att det är Daniel Jackson. Dom tar med sig till O'Neill, men Daniel kommer inte ihåg vare sig O'Neill, Carter eller Teal'c och han är inte säker på att han vill komma ihåg vem han är. För han tror att han gjort något dumt, men Carter lyckas till slut med att övertyga Daniel att han var en god människa och återvända till SG-1. Men har en teori om att han blivit förvisad från det Högre Existensplanet av sin välgörare Oma efter att han blandat sig händelserna på Abydos "Full Circle".

 

När han återvänder tillsammans med sina vänner till SPK, möts dom av General Hammond som hälsar honom välkommen hem. Snart börjar Daniel komma ihåg vissa saker, när han vaknar mitt i natten vaknar han plötsligt. Sen tar han fram sin frus foto och går till Teal'cs rum, när han kommer dit berättar han för honom att han kommit ihåg att hennes namn är Sha're. Han nämner även utan Teal'cs hjälp att hon är död, men inte att det är Teal'c som dödade henne.

 

Nästa morgon under ett briefingmöte kommer Daniel dit, och när generalen talar om att det är hemligt. Svarar Daniel att han bara visste att han behövde komma på mötet, vilket får generalen att säga att det räcker för honom, och låter honom stanna. Sedan visar det sig att han utan att veta hur, kan översätta texten på stentavlan. Sen säger han till Jonas att han översatt ordet "lacun" felaktigt, precis som i hans egna noteringar. Det betyder inte "(of the lost)," vilket är orsaken till dom inte funnit den Förlorade Staden. Och den inte finns på planeten dom letar på. Det betyder "att göra den förlorad," som i kamouflerad.

 

Daniels förmåga att kunna läsa tavlan ger Jonas en idé: Om Anubis delvis är en av De Gamla, som Dr. Jackson i hans uppstigna form hade sagt då borde även Anubis kunna läsa den. En plan börjar att ta form: Jonas och Daniel ska göra en falsk tavla, där dom ändrar orden för att leda Anubis till planeten där dom hittade Daniel, som nu fått beteckningen P4T-3G6. Farkosten F-302 rymdjet (tidigare det experimentella X-302) plockas isär, och skickas genom Stjärnporten för att sedan byggas ihop där. En Kommandopostering monteras, med General Hammond själv på plats.

 

Det blir sedan upp till Tok'ra att placera ut skrivtavlan så att Anubis kan finna den, och som sedan leder honom direkt till P4T-36G. Teal'c skickas till Systemlorden Yu för överläggningar, som lovar att leda de andra Systemlordernas styrkor mot Anubis när SG-1 lyckats med att förstöra hans supervapen; teamet planerar att göra det genolm att förstöra ventilationsschaktet som enligt Tok'ra underrättelser, kyler vapnets kristallkraftskärna.

 

Carter och O'Neill kommer att flyga F-302 genom moderskeppets sköldar, genom att dra nytta av en kortvarig subrymdsstart; teoretiskt kommer F-302 att kort försvinna för sedan åter dyka upp innanför Anubis' sköldar. Men det kan även bli så att dom helt enkelt passerar skeppet helt och hållet, eller ännu värre, dom kan materialiseras inuti det.

 

Och på grund av att ingen känner till var detta schakt är placerat, kommer Jonas och Daniel att injiceras med en Tok'ra-utvecklad radioaktiv isotop, så att dom kan transporteras ombord via skeppets ringanordning. Väl ombord kan dom dechiffrera det omständliga Gamla dialektbaserade koderna som skyddar Anubis' datorsystem och finna och vidarebefordra placeringen för kylschaktet till O'Neill och Carter, som sedan ska förstöra det. Sen är det meningen att Yus flotta ska göra slut på Anubis.

 

Under O'Neills inflygning mot Anubis skepp möter dom fyra stridsfarkoster, varav två av dessa skjuts ner av honom de andra två håller han sig undan. Men dom börjar få ont om tid då ytterligare en grupp kommer flygande mot dem. Daniel och Jonas har tagits sig fram till kontrollrummet, och när Jonas öppnar dörrarna ligger Daniel vid sidan om honom med en zat redo. Väl inne går dom direkt till kontrollbordet och börjar leta efter uppgifterna, men Daniel hittar inte det han vill ha tag på direkt. Inte förrän Jonas säger åt honom att använda sökfunktionen, och efter lite diskuterande om vilket sökord dom ska använda sig av hittar han det han söker.

 

Men denna information är meningslös om inte Anubis slår på vapnet; annars kommer raketerna inte få någon som helst effekt.

 

Men någonting går snett: För Yu ändrar sig i sista sekunden och ger order till sin Förste Jaffa Oshu, att förflytta flottan till en annan del av galaxen. Oshu ger order om att Teal'c ska låsas in. Och utan Goa'uldflottan till att angripa Anubis' har han ingen orsak till att använda sitt vapen. Men då blir han informerad om SPKs närvaro på planeten nedanför, och siktar in sig på Stjärnporten. Efter att Hammond fått reda på detta, ger han order om evakuering. Ombord på F-302 aktiverar Carter hypermotorn precis innan sex attackfarkoster hinner fram till dem. Vilket gör att dom hoppar igenom sköldarna på Anubis' skepp, och O'Neill lyckas i sista sekunden med att svänga undan innan dom slår i moderskeppet.

 

Under eld från skeppets kanoner, O'Neill ställer in raketerna mot schaktet och skickar iväg dem. Det blir en fullträff, och Anubis blir nu tvungen att stänga av sitt vapen, men det är för sent och hans supervapen förstörs av explosionen. Och Carter och O'Neill kan flyga iväg, på grund av att Moderskeppets sköldar endast är till för att hålla saker ute.

 

Samtidigt måste Jonas och Daniel, komma bort från kontrollrummet innan dom fängslas av en grupp Jaffa som håller på att ta sig in. Jonas hjälper Daniel att ta sig upp i ett ventilationsschakt, men han hinner inte följa efter honom och blir skjuten av en Zat. När den flyende Daniels informerar Carter och O'Neill angående deras situation, kommer Anubis in till cellen där Jonas ligger fastspänd. "Jag kommer inte att berätta någonting, för dig" säger Jonas till Anubis som, håller sin olycksbådande taggiga sinnessondsapparat, svarar "Oh, jo, det kommer du." ...

 

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

Avdelningar

Gate-Shop

Stargate Atlantis

Stargate SG-1

Stargate Universe

Sanctuary

 

Innehåll

Säsong  1 1997 - 1998

Säspng  2 1998 - 1999

Säsong  3 1999 - 2000

Säsong  4 2000 - 2001

Säsong  5 2001 - 2002

Säsong  6 2002 - 2003

Säsong  7 2003 - 2004

Säsong  8 2004 - 2005

Säsong  9 2005 - 2006

Säsong 10 2007 - 2008 

 

Föregående avsnitt:

Nästa Avsnitt

 

 

 

 

 

 

 

Stargate SG-1 The illustrated Companion Säsong 5 och 6
Thomasina Gibson
Kan ni beställa genom oss.