.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Gästskådespelare

Daniel Jackson - Michael Shanks, Skaara - Alexis Cruz, Anubis - David Palffy, Tobay - Sean Amsing, Yu - Vince Crestejo, Herak - Michael Adamthwaite, Tekniker - Gary Jones, Abydonisk Äldste - Veena Sood, Abydonier - Darryl Scheeler, Terrance Leigh, Ahmad Sharmrou, Rene Van Hullebush, Jaffakrigare - Brad Kelly, Mike Roselli, Ernest Jackson, Shawn Stewart, John Ulmer

 

Story: Robert C. Cooper, Regissör: Martin Wood, Produktions. NR: 6x22

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Skaara springer genom en tältby på ökenplaneten Abydos, där det första Stjärnportsteamet från Jorden hjälpte invånarna att bli fria från den mäktige Goa'ulden Ra för sju år sedan ("Stargate" the movie). Han går in i ett tält som är fyllt med människor, och ställer sig på knä för att tala med en Abydonisk äldste. Hon säger åt honom att han måste förbereda de andra för strid. Men Skaara undrar hur dom kan hoppas att kunna ta strid med en Goa'uld som är så mäktig som Anubis, och han blir tillsagd att dom inte kommer att vara ensamma. En person som är dold av en huva avslöjar sig själv, det är Daniel Jackson.

 

På Jorden går Överste Jack O'Neill in i en hiss vid Stj'rnportskommandot och fortsätter ner till den 28e nivån. Det blir en kraftillströmning, och hissen fastnar mellan två våningar. Daniel dyker upp, och han talar om för Jack att Abydos är i fara. Anubis är på väg dit, i sitt sökande efter Ras Öga. När O'Neill rapporterar detta till General Hammond och resten av SG-1, blir han överraskad när dom andra inte anser att han är tokig då han gör gällande att han sett Dr. Jackson. Men dom får klartecken att besöka Abydos, för att leta fram Ögat innan det faller i Anubis händer.

 

När dom kommit fram, visar Skaara dem till ett område i pyramiden där skrifter på väggen talar om Ögat. När dom inte lyckas med att komma på något, kräver O'Neill att Daniel visar sig själv. Han dyker upp, men han insisterar på att han inte får hjälpa dem. Om han ingriper med icke uppstigna personer, förklarar han, skulle Oma Desala själv (en landstrykarmedlem från de uppstigna) ingripa för att hindra att "de andra" skulle utlösa hela deras vrede.

 

Men Jack övertalar honom till att hjälpa till lite grann, åtminstone med att finna ögat. Under tiden håller Teal'c och de Abydoniska pojkarna på med att bygga upp ett försvarsområde runt pyramiden. Kasuf har tagit alla kvinnor och barn till grottorna för att skydda sig. Anubis har anlänt, och hans stridsfarkoster flyger längs Abydos öken.

 

Daniel visar Jonas och Carter en annan vägg, där han alltid misstänkt att det funnits en dold kammare. O'Neill och Skaara beger sig till ytan för att hjälpa de andra med att slå tillbaka attacken. Med Daniels hjälp räknar dom ut hur dom ska komma in i den hemliga kammaren. Inne i kammaren gör Jackson en anmärkningsvärd upptäckt: hans folk, dom som gått vidare till nästa nivå, är i själva verket De Gamla. Byggarna av Stjärnportsnätverket! Han talar om för Sam och Jonas att han måste göra någonting, och försvinner sedan.

 

Men innan han försvinner, säger han till dem att vakta stentavlan som han hittat. Texten är skriven med en mycket gammal dialekt av De Gamla, den berättar om en försvunnen stad med ett gömställe med De Gamlas vapen och annan teknologi. Dessa vapen kan ge Jorden en stor fördel över Anubis. Efter att han gett sig av, hittar Sam och Jonas Ras Öga gömt i en hemlig avdelning.

 

Utanför har Anubis' Jaffastyrkor landat, och dom slår tillbaka Abydonierna in i portrummet under pyramiden. Anubis' styrkor 'ringer' in från en annan värld, för att hindra att någon flyr från Abydos. En våldsam strid startar inne i portrummet, och ett stort antal Abydoniska soldater inkluderat Skaara blir skjutna. Jack ger order om att man ska retirera, ner i katakomberna under pyramiden. När dom möter Jonas och Carter, fäster Jack en klump med C-4 sprängämne på Ras Öga. Jaffaarmén fyller upp katakomberna, ledda av Herak ("The Other Guys") och det verkar som om han blivit Anubis' nya Förste Jaffa.

 

O'Neill hotar med att förstöra Ögat, och alla i rummet med den, om dom inte får fri passage till Stjärnporten. Efter att han rådfrågat den insvepte och ondskefulle Anubis (som anlänt i ett Gigantiskt Goa'uld moderskepp), Herak vägrar. Anubis kommer att förinta alla på Abydos om han inte överlämnar den.
Men Daniel dyker upp ombord på Anubis' eget skepp för att konfrontera honom. Han talar om för Goa'ulden att han inte kommer att tillåta att han skadar någon annan på Abydos, och att han har makten att stoppa honom. Men Daniel kan inte ha rätt: Anubis avslöjar då sitt sanna, mörka ansikte för Daniel, som blir lamslagen när han får reda på vad han är.

 

Nere i katakomberna, befinner sig SG-1 och Jaffakrigarna i ett dödläge. Men Skaara är nära döden, och när han går vidare, börjar hans kropp att glöda med ett starkt vitt ljus. Han har gått vidare till nästa existensnivå, tack vare Oma Desala.

 

I omloppsbanan öppnas ett hyperrymdsfönster, och Anubis' skepp omringas av en flotta Goa'uld moderskepp. Lord Yu säger åt honom att överlämna Ögat, han för befälet över de samlade styrkorna från Systemlorderna. Daniel låter antyda att det är han som kallat dem, och hotar att tala om för dem att Anubis inte är i besittning av Ögat. Och att dom kan gå till attack nu. Men istället gör han upp om en uppgörelse med Anubis. Daniel ska hämta Ögat åt honom, om han svär att inte skada folket på Abydos ... någonsin. Anubis är angelägen att acceptera, och det är ett löfte som Daniel svär att han kommer att se till att han håller. Låt resten av De Gamla bli fördömda.

 

Daniel tar sig ner till SG-1 på planetens yta, och förklarar sin plan för dem. Det viktigaste säger han till O'Neill, är att dom får med sig tavlan till säkerheten på Jorden. Det håller nyckel till Anubis' nederlag, och han lovar att hjälpa dem att hitta den förlorade staden. O'Neill går med på detta, och överlämnar Ögat till Herak.

 

Jackson berättar även vad han fått reda på angående Anubis: han är en av dem, de Gamla. Goa'ulden måste ha lärt sig hur han skulle gå vidare till nästa existensnivå, men dom ville inte veta av honom. Så dom försökte att skicka tillbaka honom, men det hade inte fungerat helt. Nu är han fortfarande en energivarelse, som är fast mellan uppstigandet och att vara dödlig. Hans mörka mask håller hans form intakt.

 

Ögat levereras till Anubis, och dess fruktansvärda kraft avslöjas. Förenad med de andra fem Ögonen som Anubis har samlat in, förvandlas hans nya moderskepp till ett mäktigt vapen. Som sedan förintar ett par moderskepp med ett enda skott. En stor strid startar, och Systemlorderna splittras. De skepp som överlever flyr snabbt. Anubis som aldrig tänkt att hålla sitt löfte till Jackson, vänder skeppet för att angripa Abydos.

 

Men Daniel är där för att stoppa honom. Han använder kraften från de uppstigna, och försöker att kasta en energiström mot Anubis. Men den stoppas och förs bort tillsammans med Daniel Jackson. Anubis erkänner till Herak att det inte varit han som gjorde det; Utan det måste ha varit Oma Desala eller de andra som stoppat honom.

 

Anubis aktiverar sitt vapen igen, och en kraftig krevad träffar pyramiden på planetens yta. SG-1 återvänder till Jorden genom Stjärnporten, och Jack blir vittne till hur pyramiden kollapsar runt omkring honom när han kliver in genom porten. Pyramiden, planeten, allting blir fullständigt tillintetgjort.

 

Man gör ett flertal försök att få kontakt med Abydos, men det misslyckas varenda gång. Carter insisterar på att dom fortsätter att försöka, hon kommer inte att ge upp förrän någon med ett skepp flyger över planeten och talar om för henne det inte finns någonting kvar vid liv där. Men till hennes överraskning, får Stjärnporten till sist kontakt. En sond skickas dit som visar att pyramiden är intakt och oskadd, så SG-1 återvänder dit för att undersöka vad som hände tidigare.

 

Dom hittar en tältby i öknen, som är fyllt med Abydoniernas normala rutiner. Även Skaara befinner sig där, vid liv, för att ta emot dem. Men han förklarar att den som kallas för "Oma" har gjort detta; att döden endast är början på en resa. Plötsligt är byn borta, och O'Neill inser att Oma hade hjälpt hela befolkningen på Abydos att gå vidare till nästa existensnivå. Skaara talar om för dem att Stjärnporten kommer att finnas kvar tills dom ger sig av, för att sedan försvinna ...

 

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

Avdelningar

Gate-Shop

Stargate Atlantis

Stargate SG-1

Stargate Universe

Sanctuary

 

Innehåll

Säsong  1 1997 - 1998

Säspng  2 1998 - 1999

Säsong  3 1999 - 2000

Säsong  4 2000 - 2001

Säsong  5 2001 - 2002

Säsong  6 2002 - 2003

Säsong  7 2003 - 2004

Säsong  8 2004 - 2005

Säsong  9 2005 - 2006

Säsong 10 2007 - 2008 

 

Föregående avsnitt:

Nästa Avsnitt

 

 

 

 

 

 

Stargate SG-1 The illustrated Companion Säsong 5 och 6
Thomasina Gibson
Kan ni beställa genom oss.