Abydos (Egypten)

Planeten som Sha're och Skaara kom ifrån, vars huvudstad är Nagada. Det var egentligen ett kult center för guden Osiris. Då detta blev mer viktigt, så led kolonin vid Nagada. Som man kan förstå, finns ett flertal begravningsplatser där (Osiris är bundsförvant med döden, när allt kommer omkring).

 

Amaunet (Egypten)

Den Goa'uld som tog över Sha're. Hon är gudinnan som efter vad som sägs andades liv in i allting i begynnelsen av världen, tillsammans med hennes make Amun (som är identifierad med Ra). Hon är vanligtvis representerad med ett ormhuvud, precis som Apophis och hans Jaffa! Ooo-er.

 

Ansuz (Nordisk)
Detta var namnet på den runa som Kendra gav till Jackson när dom lämnade Cimmeria. Den associeras med Aesir (vilken inkluderar Tor), Odin och vinden. Det är den äldre Germanska (FUTHARK) runalfabet, som kallas för den på grund av de första sex bokstäverna: Fehu, Uruz, Thurisaz, Ansuz, Raido och Kenaz.

 

Apophis (Egypten)
Apophis är den värste av alla Goa'uld som vi mött. Han är den återkommande skurken som du helt enkelt inte kan döda. I den Egyptiska gudaläran hade han egentligen inte någon större roll. Han var ormguden från undervärlden, och symboliserade styrkorna för kaos och ondska. Han attackerade Ras båt då det seglade genom undervärlden. Det är uppenbart att han inte gillade inkräktare! Ibland lierade han sig med Seth (bägge var dom ganska otäcka typer), även om det sägs att Seth hade hjälpt Ra att försvara sin båt mot Apophis.

 

Asgard (Nordisk)
Varken namnet för den utomjordiska ras som är en av de "fem raserna", eller hemmet för Nordiska gudarna. Asgard var en gigantisk fästning som var tvunget att vara högt upp så att det var i säkerhet från gudarnas fiender - frostgiganterna. Frostgiganterna var en av de saker som Tor var tvungen att besegra med sin Hammare.

 

Aztecs
AD 1200 - 1550, Centralamerika. Se: Teotihuacan, Quetzalcoatl, Zipacna.

 

Babylon
2200 - 1400 BC, Väst Asien. Se: Belos, Oannes, Omoroka

 

Belize (Mayan)
Detta land i Centralamerika är en av de platser som Mayafolkets civilisation utvecklades, och det var antagligen där som Nicholas Ballard upptäckte Kristallkraniet. Folk från Belize drev handel med den stora Aztek staden Teotihuacan

 

Belos (Babylon)
Detta var namnet på den Goa'uld som dödade Nems fru Omoroka. I den Babyloniska gudaläran, när maken till Tiamat (eller Omoroka) dödades, så skapade hon monster. Ea vägrade att leda gudarna till strid emot dessa, så hennes son Marduk (eller Belos) gav sig ut för att döda Tiamat. När hon var död så skapade han himlen från hennes uttänjda hud. "Guden Belos kom när till Babylon till Omorokas plats och skar kvinnan i bitar."

 

Canopic Jars (Egypten)
Osiris och Isis krukor i "The Curse" skall förmodligen ha varit canopic krukor, även om krukorna egentligen inte kom i dessa former. Tänkvärt är att de kallades för "canopic krukor" på grund av att de var förväxlade med krukor med människohuvuden som dyrkades vid hamnstaden Canopus som förkroppsligad av Osiris. Så nu kallas alla krukor med människohuvuden för "canopic". Krukorna användes till att lagra mänsklig inälvor.

 

Den människohövdade Imsety (sammankopplad med Isis) vaktade levern; den aphövdade Hapy vaktade lungorna; den sjakalhövdade Duamutef vaktade magen; den falkhövdade Qebehsenuef vaktade tarmarna. Mysigt.

 

Forntida Kina
5000 - 1050 BC, Östasien. Se: Yu.

 

Cronus (Grekland)
Cronus var den Goa'uld som hade Teal'cs Far som sin Förste. Han kom till SGC i "Fair Game" tillsammans med Nirrti och Yu. Det finns en otalig olika sätt att stava hans namn, jag har valt de som används mest. Grekerna identifierade honom med den Egyptiska guden Geb, Jordens gud vars barn är Osiris, Isis, Seth, Nephthys och Heru-Ur. Den Grekiska versionen var en Titan, den yngste sonen till Uranus och Gaia. Som Geb, var han far till många gudar (och gudinnor): Hestia, Demeter, Hera, Pluto (Hades), Poseidon och Zeus.

 

När Cronus och hans syskon föddes, gömde Uranus dem på grund av att han inte tyckte om dem. Gaia hjälpte Cronus att störta hans Far (han kastrerade honom!), och Cronus blev härskaren. Han visste att kunde bli störtad av någon av hans egna barn, så han började äta dem. Rhea lyckades att lura Cronus genom att få honom att äta en sten, och på så vis rädda Zeus. Hur otäck han än verkade vara, tiden under hans styre skall ha varit den "Gyllene Tiden" på Jorden. Detta tog slut när hans son Zeus störtade honom och han blev landsförvisad till Ön Blest.

 

Kristall Kraniet  (Maya)
Nicholas Ballard hittade ett av dessa i Belize, och den andra hittade SG-1 på en annan planet gjorde det möjligt för dem att prata med jätten som är Quetzalcoatl. I förbigående, Atticus hade en av dem på sitt skrivbord i "MacGyver: Lost Treasure Of Atlantis".

 

Egeria: (Roman)
Egeria var antagligen den Goa'uld som startade Tok'ra rörelsen. I den Romerska gudaläran var hon inte bara en gudinna utan en Drottning - hon var gift med Numa Pompilius, Romulus tronföljare (som grundade Rom tillsammans med Remus). Hon brukade möta honom vid en källa i en helgad lund, för att lära honom förståndig ledning och hur gudarna skulle tillbedjas. När han dog 673 BC förvandlades hon till en brunn, vilket var passande med tanke på att hon var en av Camenae (gudinnorna för brunnarna och källorna, senare identifierad med Muserna). Hon tillbads också som födelsens gudinna.

 

Forntida Egypten:
3300 BC-AD 395, Afrika. Se: Abydos, Amaunet, Apophis, Canopic Jars, Eye of Horus, Harseisis, HaTor, Heliopolis, Heru-Ur, Horus, Isis, Nagada, Naqada, Nefertem, Osiris, Ra, Seth, Sokar, Unas.

 

Eye of Horus (Egypten)
Denna kallades för "Ras Öga" i filmen. Det var vad Catherine gav Jackson för att ta med sig genom Stjärnporten. Det är en lyckoamulett i formen av ett människoöga med en falks kindmärkning på den undre delen. När Seth och Horus slogs, så slet Seth ut Horus' öga. Thoth satte ihop det igen och gav tillbaka det till Horus i ursprungligt skick. Det är därför som det ofta kallas för wedjat (ljud) öga. Att äga Horus öga inbringar lycka och personliga förmåner - vilket med säkerhet hjälpte Jackson på Abydos!

 

Freja (Nordisk)
Det är namnet på Anises värd, också den trevliga delen av Anise, i själva verket. Detta är även en av Thors kollegor i serien. Var en del av Aesir, den grupp av gudar och gudinnor inkluderat Tor som levde i Asgard, Freja var den vackraste gudinnan; gudinnan av kärlek och fruktbarhet (inkluderat både barnasinnet och känslan för skörden!). Så väl som hon kallades vid frågor om kärlek, hon delade mördandet med Odin. Hälften av krigarna kom till hennes sal istället för Valhalla, tillsammans med alla kvinnor. Hon var oerhört sensuell, så man kan kanske inte lägga hela skulden på Anise för dessa händelser?

 

Forntida Grekland:
1100 - 500 BC, Europa. Se: Cronus, Pelops, Tantalus.

 

Harsesis (Egypten)
Fastän detta är namnet givits till avkomman efter två Goa'uld, är det också Horus den Yngres namn, en annan form av Horus. Han var den mest populära representationen, han blev lierade sig med Ra. Han var son till Isis och Osiris. När han fötts, tvingades Isis att fly med barnet för att gömma honom från Seth, som redan hade dödat Horus' Far. Horus hjälpte till med att sätta ihop sin Far igen, och stred mot Seth, och lyckades att kastrera honom (även om han förlorade ett öga samtidigt). Till sist vann han striden, och Seth blev förvisad till att skydda Ras båt.

 

Hathor (Egypten)
Gudinnan för sex, droger och rock and roll, som ibland blev förbunden med Isis. I serien hittades hennes sarkofag i Templet av Inskrifterna, Palenque. Ofta såg hon ut som en ko, vilket egendomligt nog är passande. Det ordagranna meningen av hennes namn är "house of Horus", och i den egenskapen var hon Faraonernas moder tills Isis lade beslag på hennes roll.

 

I en myt skickades hon för att utrota mänskligheten på order från Ra, men han sade åt henne att inte göra det. Hon gillade att döda alla. Så dom var tvungna att lura henne till att sluta. I allmänhet, associeras hon med de trevligare sakerna i livet, som, ja, sex, droger och rock and roll.

 

Heliopolis (Egypten)
I serien var detta platsen med "meningen med livet prylarna", men det var i själva verket ett otroligt viktigt kultcenter, och platsen för det första kända templet, hängivet till sol guden Ra-Horakhty. Forntida Egyptier kallade det Annu, men dess Grekiska namn, Heliopolis betyder "solstaden". Prästerna gjorde det till den religiösa huvudstaden i Egypten, och dom grundade ett högskola där, och samlade ihop ett imponerande bibliotek.

 

Det finns en hel del hänvisningar till staden; i boken Genesis Kungen av Egypten belönade Joseph genom att låta honom gifta sig med dottern till en präst från On (Heliopolis). Åtskilliga Grekiska filosofer förmodas ha studerat där, och Mary förmodas ha tvättat Jesus' kläder i en springbrunn när dom flydde från Herod. Idag är det en av de mer fashionabla förorterna till Kairo.

 

Heru-Ur (Egypten)
Horus den Äldre har dykt upp ett par gånger, och han är vanligtvis ganska föraktfull mot Tau'ri (människor). Jackson sa att han var son till Ra och HaTor, men han accepteras vanligtvis som att ha varit ett femte barn av Geb och Nut (Jordens gud och himlens gudinna). Detta gör honom bror till Seth, Osiris, Isis och Nephthys. Horus hade många olika former, men Heru-Ur var den tidigaste. Han var en ljusets gud, en skapargud. En mer känd Horus var Harsesis, eller Horus den Yngre.

 

Horus (Egypten)
Det var en massa gudar som kan grupperas under namnet Horus. Horus hade ett huvud från en falk, vilket är orsaken till att Horusvakterna (vilka skyddar familjen Ra, och Heru'Ur), tydligt ser ut som dom gör. Den mest kände Horus var Harsesis, eller Horus den Yngre. Den tidigaste formen av Horus var Heru-Ur.

 

Isis (Egypten)
Isis är en Egyptisk "gudamodersymbol". Denna Goa'uld hittades död i "The Curse", hon var Osiris' fru och syster, och moder till Horus (Harsesis). Hon slutade också med att bli förbunden till HaTor. När Seth dödade Osiris, for Isis iväg på en lång resa för att hitta alla delarna och sätta ihop honom igen. Följaktligen skapade hon... den första mumien! Hon var en mycket listig kvinna. När Ra blev biten av en orm som hon skapat, fick hon honom att tala om sitt hemliga namn innan hon gav honom botemedlet, och gjorde det möjligt för Horus (Harsesis) att skaffa sig större makt.

 

Linear A (Minoisk)
Linear A var den skrift som Teal'c identifierade som Goa'uldernas ursprungsspråk - denna skrift fanns på sockeln på Pelops' staty i "Brief Candle". Det var den första skriften som användes av Minoanerna och Mykenerna, och som ännu inte blivit översatt (till skillnad från Linear B).

 

Mayan:
AD 350 - 800, Mellanamerika. Se: Belize, Kristallkraniet, Palenque.

 

Minoans:
2600 - 1450 BC, Europa. Se: Linear A, Thera.
Folket i "Broca Divide" härstammade uppenbarligen från Minoans. Den Minoiska civilisationen, baserad på Kreta, dominerade det Egeiska havet mellan c2000-1450 BC. Tjuren blev helgad, så var även den dubbel eggade yxan (vilket bägge användes i stor utsträckning i den dekorationen i palatset i "Ljusets Land"). Dom skrev på plattor genom att använda Linear A skrift, och det senare Linear B.

 

Nagada (Egypten)
Detta var huvudstaden på Abydos. De för-dynasti perioderna (i det fjärde årtusendet BC) i Forntida Egypten kallas Nagada civilisationens skeden på grund av fynd vid Nagada, El Ballas och Diospolis Parva, nedanför Tebe.

 

Naqada (Egypten)
Stavas "naqahdah" enligt datorskärmar i SGC och DVD texter, detta är mineralen som Stjärnportarna är gjorda av så väl som en hel del av Goa'ulds teknologi. I termer av Egyptisk historia, det var en av de största för dynasti platserna i Egypten, lokaliserat ungefär 26km norr om Luxor. Det historiska namnet för Naqada var Nubt, vilket betyder "Guld [-stad]", vilket framställer att ortsborna hade riktigt fina mineralgruvor i den östra delen av Öknen. Vilket är intressant med tanke på att naqahdah förmodat att vara en fantastisk mineral. Senare blev staden överglänst av Abydos. Seth förmodas vara född i Naqada regionen.

 

Topp

 

Nefertem (Egypten)
Den som var ansvarig för att ha tagit människorna till planeten i "New Ground". Han är ursprunglige guden för lotusblomman, och som är representerad av den blå lotusen. Han sammankopplades med solguden Ra, för att solen skall uppstått från en lotusblomma. Ibland anses det att han var son till Sekhmet (som identifierades med den onda sidan av HaTor) och Ptah.

 

Nirrti (Södra Asien)
Hon är den elaka Goa'uld som kom till SGC i "Fair Game" tillsammans med Cronus och Yu. Hon är förkroppsligandet av upplösning, förtvivlan, korruption, ondska och förfall. Trevligt. I Hinduismens gudalära är hon dödens och ödeläggelsegudinnan som lever i söder (eller de dödas land). Folk som vill skaffa sig magisk kraft bör tillbe henne. Hur som helst, hon är inte så dålig som det låter då hon existerar för att straffa de onda, man tror att hon lämnade de goda ifred. Men jag skulle inte vilja träffa hennes barn Mrtyu (död), Bhaya (fruktan) och Mahabhaya (terror) under en mörk natt.

 

Nordisk:
AD 500 - 1100, Europa. Se: Ansuz, Asgard, Freja, Tor, Tors Stridsvagn, Tors Hammare.

 

Oannes (Babylon)
Även om Jackson uppger att Nems fru Omoroka är en av de varelser som kallades Oannes, är hon det inte i den Babyloniska gudaläran. I andra hänseenden är allt ganska riktigt. För länge sedan när människan var vildar, dök Oannes upp ur havet. Han hade en fisks kropp, och en fisks huvud, men han hade en människas fötter. Eller någonting liknande. Han spenderade dagarna tillsammans med människorna, och lärde dem saker som vetenskap, lagar, geometri, jordbruk och så vidare. Han civiliserade dem. Och på nätterna återvände han till havet.

 

Omoroka (Babylon)
Detta var Nems fru, som levde i det Forntida Babylon. Som Jackson säger, "Och på den platsen fanns Omoroka, en kvinna som kom fram från himmelska ägget, som gick med människan på dagen, men som retirerade till det stora havet på natten för att sova, en varelserna som kallades Oannes."

 

I den Babyloniska gudaläran var hon härskaren över de monster från det vattenfyllda kaoset, "draken från havet". Hon och Apsu (hennes make) var de första Gudsvarelserna. När hennes make dödades av Ea skapade hon monster. På grund av detta så dödade Eas son Marduk Omoroka och skapade himlen med hennes uttänjda hud. För att citera den gode doktorn, "Guden Belos kom ner till Babylon till platsen där Omoroka var och skar kvinnan i bitar."

 

Osiris (Egypten)
Den Goa'uld man mötte i "The Curse", Osiris en av de tidigast kända Egyptiska gudarna Seths ärkefiende. Han var lierad med döden, återupplivande och fruktbarhet. Hans huvudsakliga södra kult centrum var vid Abydos! Sokar lierade sig med honom. Det förefaller som om Osiris var en god härskare, och hans bror Seth var avundsjuk. Seth sa att vem som än passade i en kista borde ha den, så Osiris försökte, och Seth beseglade den och kastade den i Nilen!

 

Isis fann kistan och begravde sin make anständigt. Men sedan fann Seth den, och slet ilsket kroppen i bitar. Isis fann alla bitarna förutom en och satte ihop honom med Nephthys' hjälp (Seths fru). Osiris' son Horus (Harsesis) var tämligen förbannad på Seth efter allt detta. Osiris fick inte stanna kvar i de levandes land, så det slutade med att han härskade i undervärlden.

 

Palenque (Mayan)
Det är här som Ha'thors sarkofag upptäcktes. Palenque ligger vid av Chiapasbergen i Mexico, och är känt för dess stuckaturinskriptioner och basrelief träskulpturer. En av de överdådiga Mayagravkammare hittades här i Inskriptionstemplet - samma plats som Hathor skall ha upptäckts! Tillfällighet? Troligen inte!

 

Pelops (Grekland)
Han är den Goa'uld som infekterade de Minoiska människorna i "Brief Candle" med de där små robotarna som gjorde att dom endast levde i 100 dagar. Antagligen trodde någon att dom var riktigt smarta när dom tänkte ut denna plan: Pelops var son till Tantalus, som i "The Torment Of Tantalus"! Tantalus högg honom i bitar, och gjorde en stuvning av honom som han serverade till Gudarna. Dom insåg att det var mänskligt kött (alla bortsett från Demeter, som åt hans skuldra), och blev upprörda.

 

Dom satte ihop Pelops igen, och gav honom en ny skuldra gjord av elfenben. Han blev Poseidons munskänk under en tid, men han skickades tillbaka till Jorden när Tantalus fick honom att stjäla honungssaft åt honom. Poseidon fortsatte som hans beskyddare, och gav honom några bevingade hästar (sådana som är en del av Pelops staty).

 

Fenicier:
2000 BC - 750 BC, Västra Asien. Se: Tanith. Även om Fenicierna var baserade i Syrien och Israel, så koloniserade dom däribland områdena runt Medelhavet. En av deras mest kända kolonier var Karthago, vilket på det kända sättet besegrades av Romarna.

 

Quetzalcoatl (Toltec och Aztek)
Den väldige vita snubben som var på den andra sidan av Kristallkraniet erfarenheten. Quetzalcoatl var igenkänd av Aztekerna, Toltecs och flera olika Mellan Amerikanska folk. Som sådan dyrkades han vid Teotihuacan. Han en var en himlens skapare, vis lagstiftare, vindguden, vattengud och bördighets gud. Han härskade den femte världsperioden efter att ha skapat människorna från benen av de från tidigare perioder genom att stänka sitt blod på dem.

 

Snare såg Aztek prästerna honom som en symbol för död och återuppståndelse. I en myt förvisades han från sin huvudstad Tollan, av Tezcatlipoca natthimlens gud. Idén att han skulle återvända ledde till att den Spanske conquistadoren Cortez blev välkomnad som den återvändande guden. Vilket misstag det var!

 

Ra (Egypten)
Även om Ra inte kom längre än till filmen, så var han en ganska gemen utomjording. Han var den härskande Systemlorden, och det måste räknas för någonting! Han var den viktigaste figuren i den Egyptiska gudaläran, och det finns ett överflöd av info om honom. Han var solguden vars kult var speciellt populär runt Heliopolis. Över tiden blev han associerad med en massa andra gudar, vilket är varför (på grund av hans roll som Herakhty - en kombination av Ra och Horus) han är vanligen representerad med en falks huvud.

 

Detta är också varför hans närmaste familj (som Heru-Ur) får beskydd av Horusvakterna. det som gör att med vet att det är Ra är att han vanligtvis har en soldisk uppe på huvudet. Det som gör honom annorlunda från Horus med falkhuvud, är att han bär en krona, Ra får soldisken med en kobra lindad runt den.

 

Romarna: 675 BC - AD 550, Europa. Se: Egeria.
Romarna erövrade mycket av Europa så väl som områdena som gränsade till Medelhavet (inkluderat Nordafrika och Feniciska kolonin Karthago). Dom tog till sig många av sederna och gudar från lokalbefolkningen, samtidigt som dom spred sitt eget budskap. Imperiet störtades till sist av Barbarerna, även om om det Östra Imperiet (koncentrerades runt Konstantinopel) levde vidare in i Medeltiden.

 

Salish: 2000 BC och framåt, Nordamerika. Se: Xels.
Dessa Amerikanska urinnevånare levde vid den nordvästra kusten i Amerika, runt British Columbia.

 

Seth (Egypten)
Ytterligare en elaking, Seth var guden för kaos och oordning. Han hade ett huvud från ett egendomligt djur, vilket på något sätt ser ut som en myrslok. Han sägs ha fötts i regionen Nagada. Han dödade sin bror Osiris, så hans nevö Horus (Harsesis) gav sig ut för att hämnas sin Faders död.

 

Seth stack ut Horus' öga, men han blev kastrerad. Vilket måste ha gjort ont, och det kan ha varit orsaken till att han blev så elak. Han förblev Ras följeslagare och stannade med honom och orsakade stormar och dåligt väder. Han fick även jobbet att försvara Ras båt från Apophis.

 

Sokar (Egypten)
Nu var Sokar en speciellt intelligent kille, fastän han inte hade Apophis' gåva att förbli vid liv. Så skapade han den där partikelstråle saken så väl som torterade Apophis, så man måste lyfta hatten för honom. Han startade som ett slags skyddsherre över hantverkare och som en jord eller bördighetsgud, men han blev lierade sig med Osiris. Det är hur han vanligtvis framställd. Osiris var, naturligtvis, en dödens gud.

 

Sydasien: 1600 BC - AD 1515 ungefär, Sydasien! Se: Nirrti.
Detta är en extremt vag post, men det är det bästa jag kan göra med den begränsade information jag fått tag på. Flera olika imperium blomstrade i denna region, och spred Hinduismen dit dom for.

Topp

 

Tanith (Fenicier)
Detta var den Goa'uld som falskeligen hoppade av till Tok'ra i "Crossroads". Hon var en Fenicisk himmel och fruktbarhetsgudinna, inkluderat stjärnorna och månen. Intresseväckande, upphovet till hennes namn betyder Ormkvinnan! Tanith är också besläktad med det Egyptiska namnet Tanetu, som en "ljusets gudinna" i form av Hathor. Hon var förnämsta gudinnan av Karthago, vilket blev berömt besegrat av de Romare, som associerade henne med Juno.

 

Tantalus (Grekland)
Orsaken till att han blev pinad var på grund av att han högg sin son Pelops i bitar och serverade honom till gudarna som stuvning! Det var andra anklagelser, men stuvningen är väl den som man måste ha med varje gång... Han tvingades att utstå olika bestraffningar, som att stå undertill en enorm sten, att bli kastad i en pool med vatten som han inte kunde dricka även om han var riktigt törstig, och att bli ordentligt hungrig men att aldrig lyckas nå grenen med frukt.

 

Men det är svårt att riktigt förstå vad detta har med avsnittet "Torment of Tantalus". All kunskap var där men han kunde inte förstå den? Jag är inte övertygad! Men så, vad är gåtan i "Enigma"?

 

Teotihuacan (Aztek)
Det var från denna större Aztekstad i Mexico som folket i "Learning Curve" förmoda ha kommit ifrån. Den hade ett innevånarantal på omkring 100,000 - 200,000 i AD 500, och täckte över 20 kvadratkilometer. Den hade en rutsystem layout, med de större ceremoniella byggnaderna längs Dödens Aveny. På den norra sidan av vägen låg månens Pyramid, och åt öster Solens Pyramid. Åt söder låg templet Quetzalcoatl och det stora bostadsområdet.

 

Thera (Minoan)
Carter kallades för Thera i "Beneath The Surface". Thera är en av tre Medelhavsöar som är resultatet efter att vulkanen på Santorini fick ett utbrott i mitten av det andra årtusendet BC. En del arkeologer skyller utbrottet på ödeläggelsen av Kreta och den Minoiska civilisationens kollaps. Thera var också i det fantastiska spelet "Indiana Jones And The Fate Of Atlantis". Ön alltså, inte Carter.

 

Tor (Nordisk)
Man vill få oss att tro att Asgard besökt Jorden en hel del under deras lediga tid - följaktligen är Tor i själva verket en utomjording. Tor var Odins son, som var ledaren för Asarna. Han levde i en region av himlen som kallades Trudvang, och var starkaste av gudarna. Han var åskans gud och himlens, och han bodde i sin gård Bilskirne som var en borg med 540 rum. Hans fru Siv gav honom två söner Ull (som var hans styvson) och Mode.

 

Han försvarade Himlen och Jorden genom att döda besvärliga monster med sin Hammare. En del saker ändras aldrig! Han vördades av både krigare och de bönder som han kunde göra regn åt för att ge näring åt skörden. En mångkunnig och trevlig kille. Runan som associeras med Tor och resten av Asarna var Ansuz.

 

Tors Hammare (Nordisk)
Ett sätt att ta ur en Goa'uld larva från värden, detta var också Tors mäktiga vapen. Det riktiga namn var Mjölner, som smitts av dvärgen Eitre. "Mjölners Hall" var platsen där Goa'uld apparaten var placerad (inte mohair, som O'Neill föreslog!). Med hans Hammare, besegrade Tor de otäcka monster som hotade Himlen och Jorden. Det var så kraftfullt att han inte kunde bära den utan att ha på sig sina stridshandskar och hans styrkebälte Megingjord.

 

När han kastade det, så återvände den alltid till hans hand likt en bumerang. Ett enda slag från Hammaren resulterade i en omedelbar död. Nordmännen trodde att marken träffades av blixten, så var det Tors Hammare som föll i marken.

 

Tors Chariot (Nordisk)
Namnet på Tors skepp var Bilistner, vilket betyder "Blixten". Asgardskeppet är lite av ett steg uppåt från hans vagn som drogs av getter. Tanngnjost: ”Den som gnisslar tänder” En av Tors två bockar som drar hans vagn och Tanngrisner: ”Den som har glest mellan tänderna”. I den Nordiska gudaläran var Bilskirne namnet på hans gård!

 

Topp

 

Tollan (Toltec)
Förutom att vara namnet på den ganska reserverade ras, som är(var) allierade med SGC, var detta den legendariska stad vars härskare var Quetzalcoatl. Den var en slags jordiskt paradis, med byggnader byggda av dyrbara metaller och juveler, där folket aldrig blev hungriga. Quetzalcoatl lärde dem att skriva och tidräkning, och älskade dem så mycket att han inte tillät mänskliga offer i staden. Fåglar, ormar och fjärilar blev offrade istället, vilket gjorde Tezcatlipoca rasande. Tezcatlipocas onda planer tvingade Quetzalcoatl att lämna staden, vilken ödelades.

 

Toltecs: AD 900 - 1200 (ungefär),
Centralamerika. Se: Quetzalcoatl, Tollan.

 

Unas (Egypten)
Även om om dessa är de otäcka första värdarna åt Goa'uld, var Unas också de sista härskarna av den 5e Dynastin (2375-2345 BC). Hans pyramid var den första att ha pyramidtexter (de tidigaste Egyptiska begravningsskrifterna) skrivet på väggarna.

 

Xels (Salish)
Passande för någon som ändrar skepnad en massa (som en av de utomjordingarna med klaffansikten) "Spirits", Xels är en indiansk "omskapare" (och jag menar inte en "robot i förklädnad"). Han reste runt världen och arrangerade saker; han gjorde Ceder till ett användbart trädslag. När världen var organiserad, så fortsatte han att dyka upp som en vacker man i skinande kläder, och förändrade kött till kvistar och människan till olika saker. Det är därför som han är en "omskapare"!

 

Yu (Kina)
En annan av de Goa'uld som kom till SGC i "Fair Game" tillsammans med Nirrti och Cronus. Han (eller hon, mycket Goa'uld, en hermafrodit, "tvåkönad") är en Kinesisk gud som gjorde Jorden lämplig för liv. Medan han var i en skepnad som en björn, så skapade han/hon dalarna i bergen, därvid styrde han Flodvattnet för floden (Gula Floden) in i avgrunden. Hans symbol är en dubbel orm.

 

Zipacna (Aztek)
Detta var namnet på den Goa'uld som representerade Klorel i "Pretence". I den Aztekiska gudaläran dödades han av de himmelska tvillingarna Hunahpu och Xbalanque. Han var en arrogant jätte som härskade på Jorden med sin far och bror. Gudarna visste att innan dessa jättar förintats, kunde inte människan skapas. Så med hjälp av 400 unga män, begravde tvillingarna honom under gigantiska träd och byggde ett hus över honom.

 

Men Zipacna var endast bedövad. Mitt i natten kastade han huset och alla inne i det rakt upp i luften. De 400 ungdomarna dog, men de blev stjärnor. Tvillingarna gav inte upp, dom lockade in Zipacna till en ravin med en modell av en krabba, hans favorit mat. Även när dom knuffade stenblock och berg ovanpå honom så fortsatte han att kämpa, och dom tvingades till att med magi förvandla honom till en sten.

 

 

Topp

 

 

 

MYTOLOGI

Abydos Amaunet
Ansuz Apophis
Asgard Aztek
Babylon Belize
Belos Canopic Jars
Kina Cronus
Kristallkraniet Egeria
Egypten Horus Öga
Freja Grekland
Harseisis HaTor
Heliopolis Heru-Ur
Horus Isis
Linear A MAYAN
Minoan Nagada
Naqada Nefertem
Nirrti Nordisk
Oannes Omoroka
Osiris Palenque
Pelops Fenicier
Quetzalcoatl Ra
Romarna Salish
Seth Sokar
Tanith Tantalus
Teotihuacan Thera
Tor Tors Triumfvagn
Tors Hammare Tollan
Toltec Unas
Xels Yu
Zipacna