.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Skådespelare

Överste Jonathan 'Jack' O'Neill - Kurt Russell, Dr. Daniel Jackson - James Spader, Cathrine Langford - Viveca Lindfors, Skaara - Alexis Cruz, Sha're - Mili Avital, General West - Leon Rippy, Ra - Jaye Davidson, Överstelöjtnant Kawalsky - John Diehl, Löjtnant Feretti - French Stewart, Kasuf - Erick Avair

 

Story: Dean Devlin & Roland Emmerich, Regissör: Roland Emmerich

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Historien börjar 1928. När Stjärnporten upptäcks vid Gizaplatån i Egypten. Den unga Catherine Langford är där med sin far (som övervakar utgrävningen). Stjärnporten förvaras vid Creekbergen i Colorado, och förblir oanvänd fram till 1990 talet.

 

Flera år senare närvarar Catherine Langford vid en föreläsning som hålls av Dr Daniel Jackson där han utan någon lycka, försöker att övertyga sina åhörare att det inte var faraonerna från den Fjärde Dynastin som byggde pyramiderna. Hon anställer honom för att översätta, vad dom tror är hieroglyftexter på stenen som Stjärnporten låg under. Under tiden rycks Överste Jack O’Neill ur sin dagdröm (smekande pistolen som hans son sköt sig själv med) och skickas för att övervaka Stjärnportsprojektet.

 

Så fort Jackson kommer till komplexet börjar han med att göra om översättningarna som dom redan trodde att dom lyckats med att översätta. Det var en Stjärnport, och den var "låst för evigt". Men Stjärnporten självt är hemligstämplad information: Man berättar inget om denna för Jackson. Istället sätts han i arbete med att arbeta med täckningsstenen. När han gått iväg för att hämta mer kaffe, så stjäl Jackson sidor från en vakts tidning - då han upptäckt att hieroglyferna inte är text som ska översättas, utan att dom i själva verket är stjärnkonstellationer! Inte bara det, de sju glyferna är en exakt position i rymden. När han avslöjar sin upptäckt, visar dom honom Stjärnporten. Han upptäcker den sjunde symbolen på porten, och för första gången lyckas dom att aktivera porten.

 

Efter att ha skickat igenom en sond beslutar man att ett team skall skickas till planeten, som ligger i en galax på andra sidan av det kända universum. Den som väljs till att leda det första teamet genom porten blir Överste Jack O’Neill, tillsammans med Kawalsky, Ferretti och några andra soldater. Med på resan följer även Jackson, för att klura ut hur dom ska kunna "ringa" hem till Jorden igen. Catherine Langford ger Jackson en amulett som hon hittat tillsammans med Stjärnporten, för att ge honom tur.

 

När dom kommer ut på andra sidan, upptäcker dom att Abydos är en ökenplanet, och att Stjärnporten placerats inuti en kopia av den stora pyramiden vid Giza. Eftersom det inte finns några symboler vid porten, och Jackson har inte information för att kunna "ringa" hem.

 

 

 

 

Alla (utom Jackson, som ändå ville utforska området i alla fall) är irriterade över utsikten att behöva stanna längre än nödvändigt på Abydos. Och istället för att leta efter en utväg att föra dem hem, letar Jackson i sina fickor efter solskydd! Som ett resultat av detta, kastar dom hans väska med böcker på honom. Böckerna faller ur och glider nerför sanddynen bakom honom. När han samlar ihop dem upptäcker han ett selat djur. Han går fram till det för att undersöka djuret, djuret blir rädd för honom, och när det börjar att springa iväg fastnar han i dess sele och dras med tvärs över öknen. O’Neill lämnar ett par av sina män vid baslägret och ger sig ut efter Jackson.

 

Dom hinner upp honom och upptäcker att djuret dreglar över honom, O’Neill upptäcker en stor gruva. Människorna där upptäcker dem, och när dom ser Jacksons amulett börjar dom att knäböja mot honom och be. Dom förs till en stad när en sandstorm börjar som även stör deras kommunikationer med baslägret. Det verkar som om folket där dyrkar den Egyptiska Solguden Ra: guden vars "Ras Öga" finns på Jacksons amulett. Dom förenar sig med Abydonierna för en bankett där Jackson upptäcker att det är förbjudet att skriva.

 

Efter detta förs han bort och blir tvättad av några muntra kvinnor, för att sedan få träffa Sha're. Det råder ingen tvekan om vad det är dom skall göra, så istället för att förolämpa någon så säger Jackson att han är "mycket nöjd" med henne, och försöker att kommunicera med henne. Hon ritar i sanden, och när Jackson visar att han blivit intresserad av detta, för hon honom till en plats där väggarna är täckta med symboler. Han upptäcker att Abydonierna talar med en forntida Egyptisk dialekt. Han upptäcker även att Ra är en medlem av en parasitras som, när han var döende tog över en ung pojke för att kunna överleva. Ra lämnade Jorden när det blev uppror. För att hindra att samma sak hände på Abydos, förbjöd han skrivandet.

 

Medan Jackson är tillsammans med Sha're, blir O’Neill vän med Skaara (Sha'res bror). O’Neill ger Skaara sin tändare, men skrämmer iväg honom när han skriker åt honom när han rör O'Neills gevär. O’Neill lyckas senare att få Skaara att leta efter Jackson. Jackson visar O’Neill vad han upptäckt, inkluderat symbolerna dom behöver för att komma hem. Det är bara ett litet problem den sista och sjunde symbolen, symbolen för Abydos är borta. När sandstormen passerat ger dom sig av. Dom kunde inte kontakta baslägret - det verkade som om det inte fanns någon där. Orsaken till detta var att det fanns någon där: Ra hade anlänt och tagit dem tillfånga. Han hade även lagt beslag på atombomben som O’Neill skulle spränga Stjärnporten med, om han upptäckte något hot på planeten.

 

När dom återvänder till pyramiden, tas även dom till fånga. Skaara och hans vänner, som följt efter dem ser vad som hänt. O’Neill och Jackson förs inför Ra. Jackson frågar vad som hänt med bomben, Ra berättar för dem att han planerat att skicka tillbaka den genom porten med en del av mineralerna från gruvan, vilket kommer att göra den hundra gånger kraftigare. O’Neill övermannar en av deras fångvaktare, men Jackson dödas i striden. Ra själv räddas när barnen i hans hov formar en mur runt omkring honom; O’Neill kan inte förmå sig själv att skjuta. O’Neill placeras med de andra i ett vattenfyllt fängelse, och Jackson blir återupplivad av Ra i en sarkofag.

 

Ra talar till honom, och vill att han skall visa Abydonierna (som bryter mineralerna åt honom) att Ra är allsmäktig genom att döda O’Neill och de andra. Dom samlas på rampen utanför pyramiden. Skaara och hans vänner är där med vapen. Abydoniernas ledare Kasuf, Sha're och Skaaras pappa, vill inte längre hålla tillbaka sitt motstånd mot Ra. Skaara gör Jackson uppmärksam om deras närvaro och istället för att skjuta O’Neill, skjuter han mot Ra. En stor strid startar och dom lyckas att fly, dom flyr till några grottor där dom gömmer sig.

 

O’Neill gillar inte att barnen hjälper dom, men han inser att dom inte har något annat val. Jackson upptäcker den sjunde symbolen (en pyramid med tre månar samlade över den) när Skaara ritar dagen för deras seger. Han upptäcker även att han och Sha're är gifta! För första gången kysser dom varandra. Nu när dom vet hur dom skall ta sig hem, beslutar dom sig för att återvända till pyramiden. Jackson avslöjar för Kasuf den sanna karaktären av deras gudar: dom är enbart folk i fantasihjälmar. Dom skaffar sig lite av mineralerna, och förklädda till infödingar för dom sin last till pyramiden.

 

Maskeraden håller inte länge. O’Neill, Sha're och Jackson skiljs från de övriga, instängda vid Stjärnporten. O’Neill går fram till bomben (som är redo för att skickas till Jorden) och armerar den. När Jackson och Sha're håller ingången till rummet under kontroll, blir Sha're dödad. Jackson tar henne till sarkofagen medan O’Neill vaktar vapnet. Ra skickar någon som skall skicka bomben genom porten, och han och O’Neill slåss. Under tiden placerar Jackson, Sha're i sarkofagen. När han bär henne tillbaka till porten, upptäcker Ra dem.
Jackson når fram till transport anordningen och lägger ner Sha're, men Ra når fram till dem. Ra börjar att tappa ur Jacksons hjärna med sitt armbandsvapen, och Sha're är för svag för att göra någonting. O’Neill lyckas med att få sin motståndares huvud inuti transportanordningen, och aktiverar den. När han gör detta transporterar han Jackson och Sha're tillbaka till porten, och skickar huvudet från mannen han slogs med upp till Ra. Utanför pyramiden ser det ut som om Kawalsky, Ferretti, Skaara och de andra få rebellerna är på väg att förlora, när Kasuf och alla de andra Abydonierna dyker upp.

 

Ra förstår att allt är på väg att förloras, och försöker att ge sig av. O’Neill har inte lyckats med att avaktivera bomben: Ra måste ha gjort något med den för att hindra detta. Både han och Jackson förstår att dom måste skicka upp den till Ras skepp. Bomben åker in i Ras skepp, som ligger i en omloppsbana runt planeten, och förintar det. O’Neill och de andra ger sig av till Jorden, med undantag av Jackson, som stannar kvar med sin fru Sha're.


.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

 

Avdelningar

Gate-Shop

Stargate Atlantis

Stargate SG-1

Stargate Universe

Sanctuary

 

Innehåll

Säsong  1 1997 - 1998

Säspng  2 1998 - 1999

Säsong  3 1999 - 2000

Säsong  4 2000 - 2001

Säsong  5 2001 - 2002

Säsong  6 2002 - 2003

Säsong  7 2003 - 2004

Säsong  8 2004 - 2005

Säsong  9 2005 - 2006

Säsong 10 2007 - 2008 

 

Nästa Avsnitt