.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Gästskådespelare

Franklin - Mark Burgess, Adam Brody - Peter Kelamis, Dr Caine - Tygh Runyan, Lisa Park - Jennifer Spence, 2e Löjtnant Vanessa James - Julia Benson, Volker - Patrick Gilmore, Marinsergean Spencer - Josh Blacker, Dr. Fisher - Josette Jorge, Menige Darren Becker - Jeffrey Bowyer-Chapman, Airman Rennie - Ronald Thompson

 

Story: Alan McCullough, Regissör: William Waring, Produktions. NR: 1x10

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Marinsergeant Ronald Greer smaktestar en utomjordisk knöl, och ger sen order om att den sötpotatisliknande rätten ska läggas på Destinys meny, även om Eli Wallace, Adam Brody och Franklin får kväljningar och spottar ut sina egna knölar. Då Sergeant Spencer är sent för tjänstgöring, går Greer till mannens hytt. När han öppnat dörren hittar han Spencer död, med ett kulhål i huvudet.

Då dom inte kan finna något vapen, kan inte Överste Everett Young officiellt rapportera dödsfallet som självmord. Han samlar då alla ur besättningen i Portrummet, där han visar Kinoinspelningar, som visar att Eli, Brody, Löjtnant Vanessa James, Lisa Park och Löjtnant Matthew Scott som spelar poker vid den ungefärliga tidpunkten för dödsfallet. Följaktligen överlämnar han utredningen till Scott. Dom med bekräftade alibin söker igenom alla hytter efter vapnet, mot protester från vissa, som Dr. Franklin. Till deras överraskning hittar Eli pistolen, vid en ventilationstrumma i Överste Youngs hytt.

Tvivlande vill Scott dölja sanningen. Men Young som inte vill vända civilisterna mot militären, överlämnar befälet till Camille Wray. Fastän hon misstänker Greer, gör hon en kontroll med "ITR" via kommunikationsstenarna. Young som placerats i husarrest, ber Chloe Armstrong att försvara honom i den av "ITR-beordrade förhöret. Han är övertygad om at dom vill fälla honom, så att Wray kan ta över befälet över skeppet permanent. Under tiden går Scott Eli igenom Kinoinspelningar för att få fram mer information.

Vittnesmål från Franklin, Dale Volker och Dr. Nicholas Rush tipsar om att Young, kan ha tänkt att han varit tvungen att ta drastiska medel för att förhindra att Spencer från att skada skada skeppet, eller skada någon ombord. Löjtnant Tamara Johansen håller med Chloe, att utan mer än dom sömnpiller han tagit hade Spencer troligen sömnproblem och varit tillbakadragen och självmordsbenägen. Hon önskade att hon känt till i vilket skick han befunnit sig i.

Under en paus i förhören, hamnar Wray och Chloe i gräl angående Wrays uppenbara iver att döma översten med endast knapphändiga bevis. Young hör dom civila diskutera fallet, och inser att hans trovärdighet faller som en sten. Greer och andra i den militära personalen föreslår att man avslutar förhören med militärkraft, men Young ger order till dem att ruska av sig dessa tankar. Han går frivilligt med på att ge Wray befälet över skeppet. I utbyte begraver hon utredningen, på grund av brist på bevis.

Dr Rush tar vara på tillfället, och pressar Wray för tillåtelse att öka sitt teams studerande av den nyligen funna kontrollstolen. Att låsa upp stolens hemligheter är av högsta prioritet för teamet, som består av han själv, Franklin, Brody, Volker, Park och Eli. Rush tror att risken att stolen dödar den som sätter sig i stolen, och för Dom Gamlas kunskap nerladdad i sin hjärna är värt priset. Det kan leda till att dom till slut får access till Destinys huvudsystem. Utan att egentligen säga ja, viker Wray sig för honom.

Lite senare finner Eli, Dr. Franklin som studerar stolen. Han ber Eli att hämta lite av den utomjordiska potatisen till honom. Och när Eli kommer tillbaka, sitter Franklin i stolen där han hålls på plats av dess band. Klointerfacet skakar om den blinde, kvidande Franklin, blod droppar från hans tinningar där stolens interface hars borrat sig in i hans huvud. Rush och Eli försöker stänga av stolen. Av sig självt släpper stolen plötsligt vetenskapsmannen.

Medan T.J. sköter om den nu katatoniske Franklin, anklagar Young, Rush för att vara feg genom att i hemlighet uppmuntra någon annan i teamet att sätta sig i stolen. När Wray går emellan paret, ber Scott, Eli att gå igenom kinoinspelningarna igen. Scott är övertygad om att någon försökt sätta dit Young, och han vill att Eli ska ta reda på vem.

Oväntat för alla lämnar Destiny hyperrymden, och Wray kallas till Portrummet. Greer stoppar henne utanför hennes hytt, och konfronterar henne om varför hon avlägsnat honom från tjänstgöring. Wray svarar honom inte och fortsätter mot portrummet. Där förbereder Volker och Dr. Caine sig för att följa med James och Flygvapensoldat Rennie genom Stjärnporten. Wray ger befälet över uppdraget till civilisten Volker.

Planeten dom anländer till är bergig och ofruktbar, och efter en lång promenad stannar Caine för att avlägsna en sten från sin sko. Under tiden som Volker och Rennie gör en häpnadsväckande upptäckt: ett utomjordiskt rymdskepp som ligger till hälften begravt på en bergssida. Det är det första tecknet på en avancerad civilisation som besättningen sett i denna del av rymden, sedan dom kom ombord på Destiny.

När han får höra talas om denna nyhet, gör sig Rush redo att se skeppet själv. Men då han vet att han endast har ett par minuter på sig innan han måste lämna det, eftersom Destiny snart hoppar tillbaka in i hyperrymden. När han är på väg mot porten, avleder Young honom. Samtidigt går Eli rutinmässigt igenom sparad film på sin egen dator, och hittar ett självmordsbrev gjort av Spencer. Med saken ur världen, insisterar Rush på att dom undersöker det främmande skeppet innan Destiny hoppar. Young håller med honom, och följer med Rush till planeten.

Caine och Volker fastställer att skeppet inte är ett av De Gamlas, men dom kan inte öppna luckan för att göra en noggrannare undersökning. Medveten om att tiden tagit slut, skickar Young tillbaka alla till Destiny. Rush ber om att få ett par minuter till, och när dom är ensamma konfronterar översten Rush. Resten av inspelningen som Eli räddat, säger han visat Rush komma in i rummet efter Spencers död.

Rush erkänner att han hört skottet, och gått dit för att undersöka. Han bestämde sig då att ge Young skulden, för att få honom att ge upp befälet. Eftersom han trott att han aldrig skulle ha blivit dömd för mord, men skulle inte kunna behålla befälet heller. han anser att Young inte är rätt man för att leda detta uppdrag, speciellt efter att Young lämnat sitt befäl på Stjärnportskommandot. Även om han inte är stolt över sitt agerande, säger Rush till honom att han agerat för uppdragets bästa. Young slå till Rush ett par gånger. Sen plockar Rush upp en sten, som han slår till Young med. Dom två slåss tills Young frågar Rush, "Är vi klara?"

"Vi kommer aldrig att bli klara!" spottar Rush tillbaka. Då skallar Young honom, och Rush faller till marken medvetslös och lämnar honom liggande.

Det är endast 20 sekunder kvar på Destinys nedräkningsklocka när Young kommer ut genom Stjärnporten. Sen hoppar skeppet in i hyperrymden igen. Och när TJ behandlar överstens skärsår och blåmärken, förklarar han att Rush hade startat ett stenras och att han inte klarat sig.

Wray lämnar formellt tillbaka befälet till Överste Young, med sitt namn rentvått av självmordsbrevet. Eftersom det endast ät Eli som sett hela filmen (som drar in Rush), ger Young order till Eli att kopiera över originalsekvensen på en flashenhet och radera det som ligger på hans egen hårddisk. Motvilligt går Eli med på att göra detta. Men han känner sig klart olustig till mods, kanske för att han misstänker att Young kan ha övergett Rush på den ödsliga planeten som vedergällning.

På den ödsliga planeten, har det blivit natt. Och Rush vaknar upp. Han tittar upp mot himlen, och förstår att han blivit kvarlämnad där, utan någon mat eller vatten på den ofruktbara världen.


.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

Avdelningar

Gate-Shop

Stargate Atlantis

Stargate SG-1

Stargate Universe

Sanctuary

 

Innehåll

Säsong  1 2009 - 2010

 

Air
Air, del 2
Air, del 3
Darkness
Light
Water
Earth
Time
Life
Justice
Space
Divided
Faith
Human
Lost
Sabotage
Pain
Subversion
Incursion
Incursion del 2

 

 

 

..