.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Gästskådespelare

Generallöjtnant Jack O'Neill - Richard Dean Anderson, Dr Daniel Jackson - Michael Shanks, Sergeant Spencer - Josh Blacker, Menig Darren Becker - Jeffrey Bowyer-Chapman, Adam Brody - Peter Kelamis, Dr. Lisa Park - Jennifer Spence, Löjtnant Vanessa James - Julia Anderson, Dr. Dale Volker - Patrick Gilmore, Andrea Palmer - Christina Schild, Dr. Simms - Jim K. Chan, Dr. Bill Lee - Bill Dow, Maryann Wallace - Glynis Davies, Dr. Sonja Damji - Agam Darshi, Major Kevin Marks - Martin Christopher, Sergeant Curtis - Bradley Stryker, Sergeant Hunter Riley - Haig Sutherland, Sergeant Walter Harriman - Gary Jones, Överste Samantha Carter - Amanda Tapping, Korpral Gorman - Andrew Dunbar, Elis vän - Michael Lenic, Senator Alan Armstrong - Christopher McDonald, Emily Young - Ona Grauer, Jeremy Franklin - Mark Burgess

 

Story: Robert C. Cooper & Brad Wright, Regissör: Andy Mikita, Produktions. NR: 1x02

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Rush har låst in sig själv i en korridor, och plockar fram en sändare som sitter på en kommunikationssten.

 

Tidigare

 

På Jorden, Dr. Bill Lee har en liknande apparat på sitt bord, och Rush arbetar med sin och inser att ha har fått kontakt med Lee.

 

Nutid

 

Scott och hans team utforskar skeppet, och när dom kommer till en låst dörr försöker dom få kontakt med Rush. Eli tar radion och talar om att Rush gått för att hitta ett badrum. Scott försöker öppna dörren, och undrar om det kan finnas någonting viktigt på andra sidan. Eli upptäcker deras försök på en internskanner, och upptäcker att en varningslampa blinkar. Han försöker öppna dörren från kontrollbordet och lyckas, men på andra sidan upptäcker dom en läcka. Eli lyckas stänga dörren igen, och varnar dom andra att det kan finnas andra sektioner ombord på skeppet som har förlorat trycket. Då kommer Rush tillbaka, och säger till alla att samlas i portrummet omedelbart.

När alla samlats avslöjar Rush att han har fem kommunikationsstenar med sig, som låter användaren ta kontroll över någon annan på den andra sidan som har en sten. Han påstår att han redan har kontaktat Jorden, och att dom inte kan rädda dem. Armstrong ber att få använda en av stenarna, men Rush säger att han redan talat med General O'Neill, som placerat honom i befälet. Men varken Senator Armstrong eller Scott tror honom, men Armstrong kollapsar innan han kan fortsätta protestera. Johansen fastställer att han har inre blödningar. Internationella Tillsynsrådet (ITR)-representanten Camille Wray protesterar mot detta, och flera andra ställer sig bakom henne. Scott informerar dem att Young gett honom befälet, och all SG-personal ska lyda honom. Men han håller med Rush att dom är tvungna att arbeta tillsammans, och sprida sig bort från portrummet. Sen pratar Scott privat med Rush och säger att han står bakom honom för tillfället, men han måste finna en väg tillbaka till Jorden för dem.

Gruppen går igen matförråden, och Camille upptäcker att Greer suttit i arresten. Hon undrar också vad dom ska göra åt detta nu, och Greer svarar att det är upp till Scott och Young om han återhämtar sig. När Camille säger att detta återstår att se, vill Greer fortsätta grälet men kallas iväg för att leta efter läckor. När han gå ut, plockar en av soldaterna till sig lite mat utan att någon annan ser det.

När Scott kontrollerar en av korridorerna, får han syn på en liten flygande drönare och följer efter den.

Young vaknar och frågar Johansen vad som sker, hon informerar honom och varnar också att dom livsuppehållande systemen inte fungerar som dom ska. Young tror inte på Rush påstående att General O'Neill ska ha gett Rush befälet, men inser att han inte kan lämna sängen när han upptäcker att han inte har någon känsel i benen.

Scott följer efter drönaren som flyger till Eli, som är den som kontrollerar den och berättar att han upptäckt att dom bär en kamera. Eli kallar den kino och säger att dom kan använda dem, för att undersöka dom skadade delarna av skeppet. När dom går erkänner Scott att han inte varit aktiv mycket längre än Eli.

Johansen försöker försäkra Young att paralyseringen endast är temporär, men erkänner samtidigt att dom inte har en riktig läkare eller rätt utrustning. Han påpekar att han vet att hennes tjänstgöring gick ut för två veckor sedan och ber om ursäkt för detta, men hon svarar att det inte är hans fel. Han ber henne sen att hämta Rush.

Eli och Scott kommer fram till kommandocentret och Rush blir imponerad av kinon, och berättar att koldioxidrensare är på väg att slås ut. Så Scott och Greer går till rensarnoden, som är fylld med svart gegga".

Chloe sköter om sin pappa, som hämtar sig i en privat kammare. Han försöker ta sig hjärtmedicin, men hon varnar honom att dom kommer att förvärra hans inre skador. Senatorn säger till henne att ta reda på vad som sker ombord, och försäkrar henne att han kommer att vara kvar när hon kommer tillbaka.

Team upptäcker att Dom Gamlas skepps koldioxid filter håller på att falla sönder, men Rush räknar ut att dom kan försegla läckorna, dom har kanske ett par dagar på sig innan dom kvävas. När Scott insisterar på att han ska "devote" sina försök att "ringa" tillbaka till Jorden, säger Rush att det inte kommer att fungera men går i alla fall med på att försöka.

Rush och Eli hittar två skyttlar, och Greer tar ett team till den ena. Dom upptäcker att dörren till skytteln inte går att stänga, och att skytteln läcker det är endast dess sköld som hindrar ett totalt läckage. Rush och Eli skyndar sig dit för att hjälpa dem stänga dörren, men det visar sig att den endast går att stänga inifrån skytteln.

Young har börjat att kunna använda sina ben. Johansen talar om för Young och Chloe säger till sin pappa att dom inte kan hålla skyttelns dörr öppen tillräckligt länge för att låta någon gå ut på grund av en säkerhetsmekanism, och att skeppet skadats i en strid någon gång. Dom har endast en timme kvar innan dom förlorar sin andningsbara atmosfär. Rush inser att någon är tvungen att gå in och stänga dörren, för att åtminstone ge dem 24 timmar luft.

Eli dokumenterar samtalen, och insisterar på att någon kan hitta inspelningen efter att dom dött, och kan använda det för att hjälpa sig själva. Rush går igenom personallistan, för att fastställa vem dom kan klara sig utan. Dom andra protesterar, men Rush påpekar att dom inte har något annat val. Scott och Johansen förklarar situationer för Young, som säger att han själv kan offra sig och att Scott kan hantera befälet. Johansen vill naturligtvis inte att någon ska behöva offra sig. Men Överste Young insisterat på att han ska göra det och försöker resa sig, men Scott vägrar att lyda hans order.

Samtidigt kommer Chloe in och avslöjar att hennes pappa försvunnit. Senator Armstrong har tagit en pistol och gått till skytteln, och han håller Greer och vetenskapsmannen Franklin ifrån sig med den. Med tiden som håller på att ta slut, kan inte Franklin inte åtgärda problemet och Armstrong frågar Greer vad han ska göra.

Chloe och Scott anländer precis när Senator Armstrong, stänger skyttelns dör. Hans dotter bankar på dörren medan Scott stirrar på Greer, som erkänner att Armstrong var en död man på fötter. Armstrong avlider under tiden som Scott håller om den gråtande Chloe, hon sliter sig loss och springer iväg för att angripa Rush. Men Scott lyckas med att dra bort henne, medan hon lägger skulden på Rush för att döda dem alla. Han försöker be om ursäkt, och insisterar på att det inte fanns något annat sätt. han talar om för henne hur viktigt upptäckten att skeppet är, och hur Senator Armstrong trott på projektet. Han säger också att alla liv som förlorats är värdefulla, och lovar att ingen annan kommer att förlora sitt liv "in vain".

Young går till portrummet, och berättar för dom andra att dom förlorat Armstrong. Han ber sen Camille att hålla moralen uppe.

Scott går till Chloe, som sitter i observationsrummet, hon kan fortfarande inte acceptera att hennes pappa är död. Han ber henne prata om honom, då han vill veta mer om mannen som offrade sitt liv för honom. Hon börjar berätta, och Scott säger till henne att hennes pappa skulle vilja att hon gick vidare.

Eli undrar om Rush egentligen bryr sig om Armstrongs död, och han säger att han gör det. Men han säger vidare att han måste öka sina försök att rädda dom andra. Han har fått reda på att skeppets namn på De Gamlas språk är Öde, och att Dom Gamla aldrig varit ombord på skeppet. Dom hade skickat iväg det på autopilot, och hade tänkt använda Stjärnporten för att ta sig ombord efter att det kommit dit det skulle. Men när dom hade stigit upp till en Högre nivå, hade dom övergivit projektet.

Major Kevin Marks har hittat adressen till Jorden i databasen, och Young beordrat dem att sätta kurs mot Jorden. Rush inser vad dom gör, och springer mot Portrummet, han varnar dem att det är slöseri med tid och kraft. Men Young insisterar på att dom är tvungna att visa dom andra att dom försöker, plötsligt lämnar skeppet hyperrymden och Rush förstår att dom är i närheten av en planet med en Stjärnport. Dom Gamla har skickat andra drönarskepp med Stjärnportar, och skeppet måste ha känt när en av dessa är nära. Rush berättar att han sagt åt datorn att leta efter Stjärnportar, som kan ha dom resurser dom är i behov av. Eli skickar igenom en kino, och får bekräftat att en dom kan ta sig dit utan problem. Datorerna visar dem fyra andra planeter inom räckhåll, men Rush upptäcker att dom är utelåsta från dessa. Young förbereder ett team men Rush hittar en timer, och varnar dem att efter 12c timmar kommer skeppet automatiskt att hoppa tillbaka in i hyperrymden.

Rush och Young plockar ihop ett och Eli anmäler sig som frivillig. Han undrar också om Rush ska följa med dem, Rush själv insisterar på att han är den som bäst vet om planeten är lämplig för längre tid. Young ger Scott befälet och säger åt dem att förbereda sig för trippen. Scott uttrycker sina reservationer angående Eli, men Young insisterar på att lla är tvungna att anstränga sig hårdare. När Scott går iväg, säger Young till honom att hålla ett öga på Rush. Young tittat på, när Scott leder sitt team genom Porten
.


.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

Avdelningar

Gate-Shop

Stargate Atlantis

Stargate SG-1

Stargate Universe

Sanctuary

 

Innehåll

Säsong  1 2009 - 2010

 

Air
Air, del 2
Air, del 3
Darkness
Light
Water
Earth
Time
Life
Justice
Space
Divided
Faith
Human
Lost
Sabotage
Pain
Subversion
Incursion
Incursion del 2

 

 

 

..