.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Gästskådespelare

Generallöjtnant Jack O'Neill - Richard Dean Anderson, Dr Daniel Jackson - Michael Shanks, Sergeant Spencer - Josh Blacker, Menig Darren Becker - Jeffrey Bowyer-Chapman, Adam Brody - Peter Kelamis, Dr. Lisa Park - Jennifer Spence, Löjtnant Vanessa James - Julia Anderson, Dr. Dale Volker - Patrick Gilmore, Andrea Palmer - Christina Schild, Dr. Simms - Jim K. Chan, Dr. Bill Lee - Bill Dow, Maryann Wallace - Glynis Davies, Dr. Sonja Damji - Agam Darshi, Major Kevin Marks - Martin Christopher, Sergeant Curtis - Bradley Stryker, Sergeant Hunter Riley - Haig Sutherland, Sergeant Walter Harriman - Gary Jones, Överste Samantha Carter - Amanda Tapping, Korpral Gorman - Andrew Dunbar, Elis vän - Michael Lenic, Senator Alan Armstrong - Christopher McDonald

 

Story: Robert C. Cooper & Brad Wright, Regissör: Andy Mikita, Produktions. NR: 1x01

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Ombord på ett stort rymdskepp i rymden, öppnas en Stjärnport och Löjtnant Matthew Scott kommer ut. När han försöker bedömma situationen kommer fler soldater från Jorden igenom och straxt efteråt många civila. Dr. Nicholas Rush går fram till Portkontrollerna och undersöker dessa. Sist ut kommer Överste Everett Young flygande, samtidigt som flammor börjar synas runt porten. Young ger Scott befälet innan han faller ihop medvetslös på grund av sina skador. Greer ropar tills ig Master Sergeant Tamara Johansen att ta hand om översten, sen vänder sig Scott till en av civilisterna vid namn Eli Wallace, och frågar var dom befinner sig och var Rush är.

 

Tidigare: Eli Wallace

 

Eli sitter hemma och spelar ett dataspel, och när han tror att han löst spelets gåta skickas han ändå tillbaka till spelets början. Sen är det någon vid dörren, och när han öppnar möts han av Generallöjtnant Jack O'Neill tillsammans med Dr. Nicholas Rush. Rush talar om för honom att han löst Delaras vapenpussel, i hans onlinespel Prometheus. Han förklarar sen att för att kunna lösa pusslet, var han tvungen att lösa en tusen år gammal utomjordisk matematisk formel. Dom plockar sen fram en "NDA" som han måste skriva på, och Rush insisterar på att det kommer att vara värt hans tid. Men Eli stänger dörren och går tillbaka in, och teleporteras upp till ett rymdskepp i omloppsbana runt Jorden. Rush kommer in och välkomnar honom ombord på rymdskeppet Hammond. Han talar sen om för Eli att dom behöver hans hjälp, och han vet inte hur lång tid det kommer att ta: Dom är på väg mot en planet som ligger 21 ljusår bort. Rush försäkrar Eli att lönen för detta nya arbete, kommer att ordna så att hans mamma får bästa möjliga vård för sin åkomma. Och om han inte vill ha jobbet, kommer dom att radera hans minne.

Samtidigt som rymdskeppet Hammond lämnar omloppsbanan, tittar Eli på ett informationsband av Dr. Daniel Jackson som förklarar hur Stjärnporten fungerar. Till slut pratar han om planen är att slå den nionde chevron. När han har sett klart på bandet, ringer Eli sin mamma och ger henne den påhittade storyn som han fått. Han försäkrar henne, att han kommer att få göra det som han alltid drömt om.

Lite senare går Eli till skeppet mäss och sätter sig hos Chloe Armstrong, som arbetar som Senator Alan Armstrongs assistent.

 

Nutid

 

Eli och Scott undersöker omgivningarna och Eli känner igen inskriptionen från sitt arbete, dom hittar Dr Rush som redan hittat en informationskammare. Dom inser att dom är ombord på ett av Dom Gamlas skepp, som tillfälligt ligger i omloppsbana runt en planet. Scott ber Rush att hjälpa dem komma hem. Johansen anropar Scott för att informera honom, om att luftslussarna i portrummet stängts. Rush berättar då för dem att dom livsuppehållande systemen är på väg att sluta fungera, och att dom måste göra någonting åt det.

 

Tidigare: Överste Everett Young

 

Hemma i sitt kök, berättar Young för sin hustru att han fått ett nytt uppdrag som kommer att skicka iväg honom. Hon blir inte speciellt glad av denna nyhet, och tror att han väljer jobbet före henne, och erkänner för honom att hon inte kan vänta längre. Då kollapsar han…

 

Nutid

 

Everett får ett anfall, och Johansen försöker ta hand om honom.

 

Tidigare: Matthew Scott

 

På den hemliga basen, Scott hånglar med en kvinnlig officer när Young beordrar honom till bryggan, för att informera honom om att Hammond med dess gäster har anlänt. Scott klär snabbt på sig och springer iväg. Skeppet transporterar ner Senator Armstrong och hans dotter Chloe, Eli är också bland dom nykomna. Scott kommer ut och Young tilldelar honom uppgiften att ta hand om Eli. Dom går in på basen och Eli undersöker Stjärnporten, medan Scott förklarar att den är förenad med planetens kärna. Han uppmärksammar att Eli kommit på någonting, som Rush arbetat med i månader, och några i personalen blir glada att få se Rush dyka upp.

Young presenterar Armstrong för basens befälhavare Överste Telford, senatorn är där för att undersöka hur regeringens pengar spenderas. Rush förklarar att tack vare Wallace, har dom fått fram en praktisk lösning för att få fram tillräckligt med kraft till porten för att aktivera den nionde chevron. Sen startar Rush ett test och kraften byggs upp när maskineriet börjat att överbelastas. Dom lyckas inte med att låsa den nionde symbolen, och Young sätter sig över Rush och slår av försöket. Rush insisterar på att det borde ha fungerat, Young påminner honom om faran och att baspersonalens säkerhet måste prioriteras.

 

Nutid

 

Rush återställer strömmen till lamporna, och Scott går tillbaka för att tala om för dom andra att befinner sig ombord på ett av Dom Gamlas rymdskepp. Armstrong kräver att få tala med Rush, men börjar att få problem med sitt hjärta. Scott tar sen med sig två forskare då man börjar att få ont om luft, för att hjälpa Rush.

 

Tidigare: Dr. Nicholas Rush

 

Dr Rush går igenom uträkningarna tillsammans med Eli, och insisterar på att Elis uträkning är problemet. Rush börjar om samtidigt som Young erbjuder dem att äta vid officersbordet, Eli tackar ja men Rush stannar kvar. Under måltiden uppmärksammar att dom inte har någon aning om vart adressen går, eller vad den nionde chevron leder till. Samtidigt ger Rush upp och går till mässen, för att äta. När han kommer in insisterar Chloe på att Eli kommer att lösa det om någon kan det, vilket även Rush hör. Armstrong höker en skål och påbörjar ett långt tal, till hans dotters förfäran.

Rush går till sitt rum och tittar på ett fotografi, med honom själv och en kvinna.

Armstrong fortsätter sin hyllning av sin dotter, tills hon avbryter honom. Plötsligt hör dom en explosion, och basen börjar skaka av träffen. Young informerar dem att basen är under attack och placerar ut alla på sina poster, och skickar iväg Eli med Armstrongs.

 

Nutid

 

Greer och dom andra återvänder till kontrollrummet, där Rush berättar att han ska försöka starta om systemen. När Eli insisterar på att han inte vet vad han gör och pekar på vad skärmen visar, håller Rush med. Greer höjer då sitt vapen och vänder det mot Rush, ilsket säger han att han inte kommer att låta Rush ställa till det för dem igen.

 

Tidigare: Sergeant Greer

 

Young släpper ut Greer ur en cell, och säger till honom att han inte kommer att anklaga honom för något om han istället låter angriparna känna av hans ilska. Överste Samantha Carter rapporterar från sitt skepp Hammond, hon informerar Young att dom oidentifierade skeppen har skickat ut stridsfarkoster och öppnat eld mot Hammond. Några av dessa farkoster eskorterar en trupptransport mot basen. Telford tar en trupp stridsskepp för att ta hand om dessa.

 

Nutid

 

Rush insisterar på att han kommer att trycka på knappen som kommer att fixa dom livsuppehållande systemen, Greer säger åt honom att låta bli och Scott ger honom order att sänka sitt vapen. Till slut sänker han sitt vapen, och Rush trycker på knappen. Men ingenting händer, så Scott anropar Johansen för att tala om för henne, att det kommer att dröja lite längre.

 

Tidigare: Tamara Johansen

 

Johansen rapporterar till Camille Wray, som undrar om Överste Young vet. Johansen säger att hennes stipendium har kommit in och att hon inte har bestämt sig, och insisterar på att hon inte skyddar någon.

Nutid

 

Johansen tittar mot Camille, som befinner sig bland dom överlevande.

 

Tidigare

 

Överste Young och hans män öppnar eld mot stridsfarkosten, samtidigt som andra i personalen upptäcker en kraftspik i basens kraftkälla. Rush springer till Eli och säger att han behöver hans hjälp, för att kunna öppna den nionde chevron innan planetens kärna sprängs på grund av bombardemanget. Eli tror att den nionde symbolen representerar planeten dom befinner sig på, men dom är kanske inte på rätt planet.

Telford och hans män lyckas inte med att hindra att transportfarkosten från att landa. Så Young säger till sina män att slå adressen till Jorden, och ta sig därifrån innan en farkost störtar.

Baspersonalen samlas i portrummet, medan Eli drar slutsatsen att den nionde symbolen måste gälla Jorden, vilken planet dom än är på. Rush ger order till portteknikern att han avbryter uppringningen, med varningen att dom inte kan riskera att ha ett öppet maskhål till Jorden om planeten skulle explodera. Sen börjar han slå in en kod.

En explosion gör att taket faller in i en korridor, som fångar Senator Armstrong och några ur personalen där. Johansen sköter om dom skadade, men förlorar en man. Young säger till henne att dom inte har något val och att dom måste fortsätta.

Rush slår den nya adressen och använder Jorden som den nionde chevron. Stjärnporten får kontakt, ovanför dem i omloppsbana talar Carter om för Telford att dom endast kan stanna i två minuter till innan Hammond är tvunget att retirera. Young kommer till portrummet, och kräver att få veta vad dom håller på med. Rush förklarar vad som skett, och Young insisterar på att dom borde ha slagit en adress till en annan planet. Sen säger han till dem alla att stanna där dom är.

 

Nutid

 

Rush lyckas med att aktivera skeppets navigationslogg, denna avslöjar att skeppet lämnade Jorden och passerade Pegasusgalaxen för 1.000 år sedan. Dom befinner sig flera miljarder ljusår från Jorden.

 

Tidigare

 

Young och Greer försöker öppna korridoren och rädda Senator Armstrong, och dom andra som är fast på andra sidan. Young beordrar Scott att dom får med sig så mycket som möjligt av förråden, eftersom dom inte evakuerar basen till Jorden. När han säger till Chloe att gå till portrummet, svarar hon att hon vägrar lämna sin pappa.

I portrummet går Scott igenom först, och säger åt dom andra att följa efter honom med tre sekunders intervaller. Samtidigt som evakueringen kommer igång, börjar basen att kollapsa.

Young och Greer placerar ut sprängmedel, och när denna sprängts hittar dom den skadade Armstrong och för ut honom tillsammans med dom andra. Young skickar iväg dom andra och försöker få kontakt med Carter, sen skyndar han sig själv till portrummet och plockar med sig så mycket han kan bära. Han springer in i porten sist samtidigt som planeten exploderar bakom honom, chockvågen förintar fiendeskeppen ovan.

 

På Jorden

 

Carter kontaktar General O'Neill och berättar för honom vad som skett. Hon rapporterar att dom 80 människorna i bunkern Saknas i Action, och O'Neill bekräftar att ingen av dem kommit genom porten till Jorden. Alla undrar vart dom begett sig.

 

Nutid

 

Scott organiserar den militära personalen till sökteam, och delar ut dom vapen dom har. Han ber Armstrong stanna med civilisterna och hålla dem lugna, men Armstrong gillar inte att bli behandlad nedlåtande. Utan att någon ser det förutom Johansen, plockar Rush upp en väska och lämnar portrummet.


.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

Avdelningar

Gate-Shop

Stargate Atlantis

Stargate SG-1

Stargate Universe

Sanctuary

 

Innehåll

Säsong  1 2009 - 2010

 

Air
Air, del 2
Air, del 3
Darkness
Light
Water
Earth
Time
Life
Justice
Space
Divided
Faith
Human
Lost
Sabotage
Pain
Subversion
Incursion
Incursion del 2

 

 

..